Ingen ideer er for vilde

Når Danske Kirkedage i 2016 kommer til København, skal det ikke være en fest kun for de indviede og kirkevante. Artikel fra "Kirken i København"

Kirkefestivalen, som har været afholdt hvert tredje år i skiftende danske byer siden 1968, skal derimod ud på byens pladser, gader og stræder og være med til at åbne for samtaler om kirke, tro og samfund i dag, siger Hans Grishauge, nyudnævnt formand for komitéen for Danske Kirkedage.

”Med Danske Kirkedage 2016 vil vi forsøge at tænke kirken ud af boksen. Indre By kommer til at danne ramme om en festival med mange forskellige aktører, aktiviteter og stemmer, som skal løfte debatten om kirkens og troens rolle i dag ud i det offentlige rum”, siger Hans Grishauge, der netop er stoppet som mangeårig, initiativrig sekretariatschef for Grundtvigsk Forum på Vartov.

Indre By kommer til at danne ramme om en festival med mange forskellige aktører, aktiviteter og stemmer, som skal løfte debatten om kirkens og troens rolle i dag ud i det offentlige rum.

Kirkedagene i København skal ifølge ham være med til at synliggøre, at kirken spiller en stor rolle for de fleste mennesker i Danmark, i hjemmene, i skolen og i samfundet.
”Kirken er de store tankers rum, hvor tanker om det gode liv ofte starter. Mange værdidebatter har rod i religiøse, etiske og kirkelige spørgsmål. Derfor er det vigtigt, at kirken, som en vigtig centralnerve i samfundet, er synlig. Nationalt og globalt”, siger Hans Grishauge.

Hvad er din vision for Danske Kirkedage 2016?

Kom til Visionsdag for Danske Kirkedage 29. marts 2014 kl. 10.00-15.30 i Kulturhuset Islands Brygge. Oplæg fra bl.a. Golden Days, Copenhagen Jazzfestival m.fl.

Tilmelding skal ske senest den 17. marts 2014 på kirkedage(at)kirkedage.dk

Pris for deltagelse: Kr. 100.

Indbetales ved tilmelding på konto 9570–6055710 (mærk: navn og kirke/organisation).

Inspiration fra andre festivaler
Han ser frem til at høre mange forskellige bud på visioner for de københavnske kirkedage, når arrangørerne lørdag d.29 . marts inviterer til Visionsdag i Kulturhuset Islands Brygge. Her vil de mere end 60 kirkesamfund og organisationer fra hele landet, der står bag Danske Kirkedage samt kirker og kirkelige organisationer i København, kirkeledere og andre kreative sjæle kunne komme på banen med idéer til hvordan Danske Kirkedage 2016 kan folde sig ud.

”En af udfordringerne ved at arrangere festival i en storby som København er risikoen for at drukne i det enorme udbud af kulturelle arrangementer og festivaler. Omvendt giver det også mulighed for at nå bredt ud og sætte dagsordenen, hvis man tør tage kampen op”, siger Hans Grishauge.

Han nævner festivaler som Golden Days og Copenhagen Jazzfestival, som eksempler på stærke, kulturelle aktører, som virkelig formår at udfordre byens puls. Ikke mindst ved at være til stede vidt og bredt på byens torve, gader og stræder.


Selvom Anders Fogh Rasmussen ønskede religionen ud af det offentlige rum, så spiller tro og religion i dag en større rolle i samfundsdebatten end nogensinde. Den samtale vil vi gerne tage del i.

Også folkemødet på Bornholm er et godt eksempel på en begivenhed, som lykkes med at skabe rammerne om nogle væsentlige debatter, påpeger Hans Grishauge.

”Kirkedagene i København skal være med til at vise, at kirken og troen spiller en central rolle i det moderne samfund. Selvom Anders Fogh Rasmussen ønskede religionen ud af det offentlige rum, så spiller tro og religion i dag en større rolle i samfundsdebatten end nogensinde. Den samtale vil vi gerne tage del i”, siger han.

For Hans Grishauge er det derfor også afgørende, at kirkedagene i 2016 bliver bredt ud – ikke alene i det kirkelige landskab, men også og mindst ligeså meget i det folkelige, det politiske, det kunstneriske, det kulinariske og det globale landskab.
Kom og vær med

Både Ulla Tofte, direktør for Golden Days og festivalleder Kenneth Hansen fra Copenhagen Jazzfestival vil holde oplæg på visionsdagen d. 29. marts. Og alle med interesse for kirke og samfund er velkomne til at bidrage med inspiration og udfordring, oplæg og indspark.

Står det til Hans Grishauge skal Danske Kirkedage i København gerne blive et summende værksted i hele den indre by, hvor mange af de almindelige eksistentielle spørgsmål, som folk i det daglige går og tumler med, dér får en platform for samtale.

”Hvis Danske Kirkedage 2016 skal blive en succes, så er en af de vigtigste forudsætninger, at de mange forskellige aktører har noget på hjerte.  Og hvis der er noget, kirkerne og de kirkelige organisationer har til fælles, så er det netop det: At få budskabet frem. På hvilke måder det kan finde sted, glæder jeg mig til at få mange forskellige bud på til visionsdagen på Islands Brygge”, siger Hans Grishauge.